Megszületett a brexit deal

Megszületett a Brexit deal! Most akkor mi van?

A múltkori bejegyzésünkben igyekeztünk felvázolni, hogy is áll a brexit egy angliai magyar szemszögéből. Akkor még nem is sejtettük, hogy ilyen gyorsan megszületik majd a megállapodás az EU és May asszony között. Ez most akkor jó hír vagy rossz hír? Angliai magyarként végre könnyebb lesz dönteni a jövőnkről? Menni vagy nem menni – ez itt még mindig a kérdés.

Persze amikor azt írjuk, hogy „gyorsan” megszületett a döntés, azt úgy értjük, hogy a lehetetlenül hosszan elhúzódó szerencsétlenkedés és a mindent belepő mély pesszimizmushoz képest váratlan áttörés született. Most mindenki örül és boldog gratulációk közepette rázza a Downing Street 10 lakójának becses kezét – de ez az öröm valójában inkább fellélegzés, mint egy boldog diadalmenet kezdete. Donald Tusk az EU részéről ezt úgy fogalmazta meg, hogy a szakítás feltételeinek megállapításával másfél év ment el: most kevesebb, mint egy év van az új kapcsolat feltételeinek megállapítására.

Ami most történt, az ugyanis csak egy kezdeti lépés: néhány fontos ügy rendezése, amiket az EU előfeltételként szabott a lényegi tárgyalás megkezdéséhez. Annak kidolgozása viszont, hogy pontosan hogyan fog majd az EU és az Egyesült Királyság (főleg kereskedelmi téren) együttműködni, a hátralevő rövidke egy évre maradt. Azt persze mindenki tudja, hogy ennyi idő alatt lehetetlen lesz fedél alá hozni a megegyezést. Azon a bűvös pénteki napon, 2019 március 29-én, amikor Nagy Britannia végleg búcsút int az EU-nak, még minden bizonnyal nagyon messze lesz attól a két fél, hogy tisztán lássa az új kapcsolat feltételeit. Tusk szakítós metaforáját továbbfejlesztve: azt már tudjuk, hogy kié a kocsi, hogyan osztjuk meg a házat és kinél milyen gyakran lesznek a gyerekek. De arról fogalmunk sincs, hogy mennyire leszünk képesek felnőttként viselkedni egymással: csak kétévente egyszer, sistergő gyűlöletünket elfojtva fogunk beszélgetni, vagy pedig kudarcot vallott szerelmi viszonyunkat épületes barátsággá tudjuk átformálni.

Mi lesz, ha nincs megállapodás 2019 márciusig? Egyelőre mindenki arra számít, hogy valamiféle átmeneti megállapodás születik, ami kitolja a köztes állapotot és időt ad a két félnek az új feltételek kidolgozására. Csakhogy ez a szcenárió nagy mértékben az EU-nak kedvez, ugyanis egy „cliff edge brexit” (vagyis ha az átmenet nem sima, hanem szakadékszerű) Nagy-Britanniának katasztrofális lenne, a jóval nagyobb gazdasági erőt képviselő maradék EU számára viszont átvészelhető.

De nézzük most a lényeget! Miben állapodtak meg a felek a mai napon? Ezek a legfontosabb pontok:

AZ EU állampolgárok (így minden magyar állampolgár) a 2019 március 29-i dátumig ugyanúgy szabadon mozoghatnak az Egyesült Királyság területén belül, mint eddig (tehát a jogaink semmiben nem csorbulnak a korábbiakhoz képest).

• A kilépés dátumáig (tehát 2019 március 29-ig) bárki letelepedhet az Egyesült Királyságban ugyanúgy, mint eddig.

Mindenkinek, aki a kilépés dátuma előtt érkezik, joga lesz maradni az Egyesült Királyságban. Aki addig a napig még nem kapta meg az állandó letelepedési engedélyt (‘permanent residency’), annak továbbra is joga lesz folyamodni ezért, a kilépés dátumát követően is.

A házastársak, partnerek és gyermekek tartózkodási engedélye és áttelepedése szintén kedvező elbírálásban részesül.

• Az Egyesült Királyságban letelepedett EU állampolgárok fölött a kilépéstől számított 8 évig megmarad az Európai Bíróság joghatósága.

• Az Egyesült Királyságban élő EU állampolgárok ugyanúgy hozzáférhetnek a társadalombiztosításhoz, az egészségügyi szolgáltatásokhoz, az oktatáshoz és a munka világához, mint bármely brit állampolgár.

Ezeket a jogokat azonban elveszíti minden EU állampolgár, aki nem tartózkodik egy huzamban 5 éven keresztül az Egyesült Királyságban.

• A letelepedési jogot a korábbi bejegyzésünkben bemutatott ’settled status’ keretében adja meg a brit állam.

Azok számára, akik már most is rendelkeznek tartózkodási engedéllyel, az új ’settled status’ megadása (a büntetlenség vizsgálata és egyéb biztonsági ellenőrzések után) automatikus és díjmentes lesz.

Akit bővebben érdekel, itt elérhető a megállapodás teljes szövege: https://ec.europa.eu/commission/sites/beta-political/files/joint_report.pdf

A mai napon megszületett döntés nagy hozadéka, hogy most már sokkal többet tudunk arról, hogy mi alapján mérlegelhetjük személyes jövőnket. Hogy ehhez milyen további szempontokat érdemes számba venni, arról – ahogy ígértük korábban – egy következő posztban szólunk.  (Forrás: BBC/Guardian)

 

Diplomák, anyakönyvi kivonatok, erkölcsi bizonyítványok, stb. Nagy-Britanniában elfogadott hiteles fordítása – angliai magyaroknak kedvezményesen. Kattints és rendeld meg online.

Izgat, hogy merre mennek a dolgok a brexittel? Lépj be a magyar PUB facebook csoportjába.

Hogy ne maradj le a hasonló témákról, kövesd a facebook oldalunkat vagy kattints az alábbi ‘like’ gombra!

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: (#4) Application request limit reached
Type: OAuthException
Code: 4
Please refer to our Error Message Reference.